Woonsaem

24 mei 2017

In het recent geopende wooncomplex De Eijk in Hoofddorp woont een bont gezelschap. Twintig van de 86 woningen zijn bestemd voor de woongemeenschap van oudere migranten. De groep is multicultureel want deze bestaat uit ouderen die afkomstig zijn uit Somalië, Marokko, Jordanië, Palestina, Suriname, Irak, Iran en Nederland. De jongste is 55 jaar en de oudste bewoonster is ruim negentig. De Stichting Groepswonen voor Migrantenouderen (SGOM), waar de ouderen lid van zijn, organiseren allerlei activiteiten zoals filmavonden, lezingen, bingoavonden en wandeltochten. Deze activiteiten staan ook open voor de andere bewoners uit het complex. Vooral de gezamenlijke maaltijden zijn in trek bij alle bewoners. De gemeente heeft de keuken voor de gemeenschappelijke ruimte geschonken.

Hoofddorp

Wonen, zorg en welzijn komen samen

Wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer is erg trots op dit nieuwe complex. En complimenteert Woonzorg Nederland en de betrokken bewoners met dit kersverse complex. ‘Wonen, zorg en welzijn komen hier samen’, zegt hij. ‘En de bewoners nemen zelf verantwoordelijkheid voor de organisatie van activiteiten.’ De wethouder deelt tijdens de opening van het complex de ‘meer voor elkaar’ pluim uit aan de SGOM. Cees van Boven, bestuurder van corporatie Woonzorg Nederland is ook heel tevreden over het complex omdat er mogelijkheden zijn voor mensen om elkaar te ontmoeten. 'Mensen kunnen hier samen zelfstandig wonen', zegt hij in zijn speech tijdens de opening.

Zelfstandig wonen en ontmoetingsplek

De woningen zijn drempelvrij en hebben drie kamers. ‘Ik wilde geen grote tuin meer en geen trappen meer lopen;’, zegt een oudere man die samen met zijn vrouw in het complex is komen wonen. Zij hebben altijd in Hoofddorp gewoond maar het huis werd te groot. ‘We kijken naar de toekomst en dan is het niet handig om een groot huis met trappen en een tuin te hebben.’ Bijkomend voordeel is dat het complex vlakbij de school staat waar hun kleinkinderen op zitten. Zij komen nu regelmatig lunchen. Het complex ligt centraal, met winkels om de hoek en een bushalte voor de deur.

Mogelijk door goede samenwerking

Dankzij samenwerking tussen de corporatie Woonzorg Nederland, de gemeente Haarlemmermeer, Woonsaem (Kenniscentrum Gemeenschappelijk Wonen voor Oudere Migranten) die de begeleiding verzorgde van de woongemeenschap en de vrijwilligers van de SGOM is het complex en de woongemeenschap gerealiseerd.

Bron: Kenniscentrum Wonen-Zorg

Kleurrijke woongemeenschap geopend in Hoofddorp