Pagina in het nederlands Pagina in het turks Pagina in het marokkaans

Marokkaans

 

إلى كل المهاجرين المسنين في هولندا

 

هل عشت فترة طويلة من الزمن مع فكرة العودة إلى وطنك الأصلي بعد بلوغك سن التقاعد، لتكون بالقرب من العائلة والأصدقاء وسط أجواء بلدك والثقافة الخاصة بك؟ 

وهل اكتشفت بعد مرور الزمن أن الأمر أصبح صعباً الآن، لأنه يعني أنك ستعيش بعيدأ عن أولادك وأحفادك الذين يستقرون في هولندا ويعملون فيها؟ وهل قررت بعد ذلك أنه من الأفضل لك أن تبقى في هولندا بجوار أولادك وعائلتك؟

أصبح الكثير من المهاجرين كبار السن في هولندا يفضلون ذلك، ليس فقط للأسباب المذكورة وإنما أيضاً لتوفر الرعاية الصحية والضمانات الضرورية لكبار السن 

إذا كنت محتاجاً للرعاية الطبية بسبب مشاكل صحية، فلا داعي للقلق. وجود أولادك بقربك يمنحك الأمان. إذا تطلب الأمر أي مساعدة، فأولادك سيساندونك في ترتيب كل الأمور اللازمة مثلاً أو الترجمة أثناء زيارة الطبيب أو المستشفى

.هل تفضل مع ذلك أن تقوم بنفسك بكل شيء دون الحاجة إلى أحد؟ في هذه الحالة فإن السكن الجماعي لكبار السن سيكون الحل الأمثل

 

ما هو السكن الاجتماعي؟

.السكن الجماعي عبارة عن مجمع سكني خاص بكبار السن، من نفس الخلفية الثقافية والدينية ونفس اللغة 

.يحصل كل واحد على سكنه الخاص، ويتمتع بكل الخصوصية والحرية والاستقلالية

يحتوي كل مجمع سكني على قاعة كبيرة للأنشطة المشتركة. يمكن للسكان أن يجتمعوا مع بعضهم في القاعة، ويشتركوا في أنشطة ينظمونها حسب الرغبة، مثل أنشطة رياضية، أو دروس في اللغة، أو اجتماعات أو حفلات أو تناول الطعام أحياناً مع بعض. أنت وما تريد

 

مزايا السكن الاجتماعي

السكان كلهم من كبار السن

نفس الخلفية الثقافية والدينية واللغوية 

 التعايش مع بعض ومساعدة بعض والتخلص من العزلة

هل أنت مهاجر مسن وأعجبتك فكرة السكن الجماعي ترغب مع أصدقائك في تكوين مجمع سكني خاص بكم؟ تواصل معنا لنساعدك على العنوان التالي:

 

 

Herengracht 220
1016 BT Amsterdam

Email: WoonSaem@maagdenhuis.nl


Telefoon: 020-4215255

Nieuwsberichten
Ftour-ramadan.pg.jpg

Ramadan bij Manara

april 2024

De woongemeenschap Manara is helemaal gesetteld  vooral nu er gebruik wordt gemaakt van de gemeenschappelijke ruimte. Het is Ramadan en elke vrijdag komen de bewoners bij elkaar voor de Iftar. Ramadan is de gezelligste maand van het jaar bij moslims. Het brengt mensen samen,  een goede gelegenheid om  elkaar nog beter leren kennen. Iedereen neemt wat  mee voor de iftar. De tafel wordt gedekt met allerlei lekkernijen.

De bewoners houden ook contact met elkaar via  groepschat  op WhatsApp waarin over alles en nog wat wordt gesprokken en overlegd.

Het doel van Vereniging Manara  is hiermee  bereikt. Een goede plek voor islamitische ouderen om samen oud te worden,  elkaar te helpen en te steunen en aanspraak te hebben. Geen eenzaamheid en geen ouderdomsangsten meer!

Manara

Opening woongroep Manara voor Marokkaanse ouderen

www.woonsaem.nl, december 2023

Vandaag alleen maar blije gezichten. 'De bewoners hebben er lang op moeten wachten, maar dan heb je ook wat', mijmert Najia Aabid. Als begeleider van het eerste uur legde zij de basis voor wat is uitgegroeid tot de woongroep Manara aan de Wiltzanghlaan 83A in de Kolenkit buurt in Bos en Lommer. Na de  pensionering van Najia Aabid nam Karima Idrissi het stokje over. Begeleiders en bewoners hebben hard gewerkt aan de totstandkoming van de woongroep. In het begin wist niet iedereen wat een woongroep was, dat het een vorm van gemeenschappelijk wonen is waarbij je woont met andere ouderen, maar toch zelfstandig blijft. In de gemeenschappelijke ruimte kunnen allerlei activiteiten georganiseerd worden. En er is een bewonersvereniging opgericht. Met elkaar hebben de bewoners de naam 'Manara' bedacht dat 'vuurtoren' betekent. Dat is wat de mensen graag willen zijn: een licht in de straat, een licht voor de omgeving. Maar de totstandkoming van een woongroep is vooral iets dat je samen doet met andere partijen: de bewoners samen met in dit geval de corporatie Eigen Haard, de gemeente, Het R.C. Maagdenhuis en WoonSaem.

Behalve de bewoners kwamen ook belangstellende buurtgenoten en familieleden naar de feestelijke opening. De bewoners hadden de gemeenschappelijke ruimte mooi versierd, de tafels stonden vol met heerlijke Marokkaanse hapjes, op de achtergrond klonk de Andalusische muziek. Natuurlijk waren er speeches van alle betrokken partijen, want naar het moment van de opening was lang uitgekeken. Harry Moeskops van WoonSaem mocht de aftrap doen. Penningmeester Tarik Abouyahya van Manara complimenteerde de bewoners voor hun geduld en vertrouwen. En niet te vergeten Choukri Abourida en Casper Koolmees van Eigen Haard op wie altijd een beroep kon worden gedaan, ook buiten kantoortijd! Maar de kers op de taart was toch wel het moment waarop de bewoonster Mimount Baiss - met haar 86 jaar de oudste bewoonster van Manara- het lint doorknipte. 

Naast de gemeenschappelijke ruimte bestaat de woongroep uit 23 woningen die worden gehuurd van Eigen Haard. Alle woningen zijn al in gebruik genomen. Belangstellenden zijn welkom om zich aan te melden voor de wachtlijst.

Meer informatie, kunt u contact opnemen met WoonSaem

 

 

 

Bewoners van Iraanse woongroep wonen eindelijk samen

"Hier ben je nooit alleen"

https://www.zorgsaamwonen.nl/article/hier-ben-je-nooit-alleen, november 2023

Het was een lang gekoesterde wens van Shahnaz Shahbazi: een woongroep voor Iraanse ouderen. Die wens is realiteit geworden. Sinds 2021 wonen 32 ouderen samen, verdeeld over twee locaties in Amsterdam Noord.  “Het lukte ons niet om één locatie te vinden voor alle ouderen,” licht Gerda toe. Zij is als vrijwilligster betrokken bij de woongroep. “Nu hebben we twee woongroepen in twee aparte gebouwen: de één is van corporatie Stadgenoot en de ander van De Alliantie.” De totale woongroep komt twee per week bij elkaar. De grootste winst van het samenwonen is dat zij in hun moederstaal, Farsi, kunnen communiceren en hun herinneringen kunnen delen, zowel vreugdevolle als verdrietige. 

De totale woongroep eet gezelllig samen, speelt spellen als bingo en (Iraans) kaarten. Ook zijn er karaoke avonden. Daarnaast komt de totale woongroep maandelijks bij elkaar om een specifiek thema te laten uitleggen door Farsi sprekende specialisten en experts over uiteenlopende thema’s als dementie, belastingen, zorgverzekering, suikerziekte, mondhygiëne, voeding.
Eenzaamheid
“We hebben hier geen neven en nichten, tantes of ooms”, vertelt bewoner Fari. “We hebben alleen landgenoten. Hoe fijn is het dat we samen kunnen wonen? Dat we onze eigen taal kunnen spreken, onze eigen waarden en normen met elkaar kunnen delen?’ Ze vertelt dat ze al veel vrienden heeft gemaakt in de woongroep. ‘Laatst moest een mede-bewoonster naar het ziekenhuis. We hebben haar gebracht en toen heeft ze ons na afloop bloemen gegeven om te bedanken.”  Het gaat volgens Gerda om gezellig ouder worden, om saamhorigheid, onthaasten en plezier hebben met elkaar. De gemeenschappelijke ruimte is eigenlijk te klein voor 32 bewoners. Toch klagen ze niet want ze zijn blij met de ruimte. De woongroep is tevreden over de woonvorm. Zij hebben dit te danken aan Stichting Andishe. Shahnaz is de oprichtster van Stichting Andishe. Eén van de projecten van deze stichting is de oprichting van de woongroep. Hartsvriendin Gerda, die veel ervaring heeft met onder meer vluchtelingenwerk staat haar bij. Tijdens de diverse activiteiten van Stichting Andishe, ontdekte Shahnaz veel eenzaamheid  onder Iraanse ouderen. Zo ontstond bij haar het idee voor een woongroep. “Toen mijn moeder nog leefde had ik het idee al.” Ze is vijftien jaar bezig geweest om de eerste woongroep voor elkaar te krijgen. 

Moedertaal
Met de enorme hulp van het Maagdenhuis en Woonsaem, het kenniscentrum gemeenschappelijk wonen voor ouderen met een migratieachtergrond, de woningcorporaties Stadgenoot en De Alliantie is die droom gerealiseerd. "We zijn ze daar elke dag dankbaar voor, zeker is als je ziet hoe ideaal het is voor onze Iraanse ouderen. Zij wonen met elkaar en kunnen in de eigen taal zingen en herinneringen ophalen. Alle ouderen spreken vrij aardig Nederlands hoor, maar des te ouder men wordt, des te belangrijker wordt het te kunnen communiceren, iets haarfijn uit te kunnen leggen in je moedertaal. Dat is zo fijn om te zien”, zegt Gerda.  In beide groepen wonen mannen en vrouwen door elkaar heen. Iedere bewoner is 55 jaar of ouder. Dat is een vereiste om in aanmerking te komen voor de groep. Shahnaz verzorgt de toewijzing. Er wonen relatief veel alleenstaande ouderen in beide groepen.  “We hebben hier vier stellen en de rest is alleenstaand. Het is natuurlijk een ideale woonvorm voor mensen die alleen zijn,  want hier ben je nooit echt alleen.”, aldus Shahnaz. De dames stoppen er veel tijd in, allemaal onbezoldigd.  Ze helpen mee met de activiteiten en zijn aanspreekpunt voor de bewoners. “Het is liefdewerk, oud papier. Nee, dat klinkt te negatief. Het is liefdewerk, waardevol papier”, aldus Gerda.  

Eigen locatie
De dames hebben nog meer plannen. “Onze grootste wens is om een locatie te hebben voor onze stichting zodat we echt een buurtcentrum kunnen zijn.”, zegt Shahnaz.  “Dat hadden we wel altijd maar nu niet meer. Iedereen mist ons, de buurt met al zijn mooie bewoners met diverse migratieachtergronden missen ons. En niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren en de allerkleinsten want die maakten ook gebruik van onze activiteiten, zoals de bijlessen.” Verder willen de dames nog meer woongroepen van de grond krijgen. De wachtlijst liegt er niet om: vijftig liefhebbers wachten op een plek. Gerda: “Nou, dat gaat lang duren want mensen gaan hier niet gauw weg. Daarom willen we meerdere woongroepen. Ook voor Afghaanse ouderen en Turkse ouderen. De behoefte is er. ”  

Kijk voor meer informatie op stichtingandishe.nl.
 
 
YvonneWitter
yvonne@zorgsaamwonen.nl
 
 

PXL_20230810_133117169_jpg.jpg

Foe Ooi Leeuw 15 jaar

http://www.foeooileeuw.nl/, augustus 2023

Op 10 augustus 2023 vierde Foe Ooi Leeuw haar 15e verjaardag. Foe Ooi Leeuw, huis om in harmonie samen te leven, was het eerste project voor gemeenschappelijk wonen waaraan  WoonSaem haar medewerking verleende. Wij voelden ons ook een beetje jarig.

In Rotterdam was er al een wooncomplex voor Chinese ouderen: Ka Fook Mansion. Het was dé grote wens van initiatiefnemer Henry Liu, voorzitter van de Chinese ouderenvereniging Tung Lok, dat Amsterdam Rotterdam zou volgen. Het was een lange weg, maar het is gelukt! In 2008 namen Chinese ouderen hun intrek in een complex bestaande uit 54 woningen inclusief een gemeenschappelijke ruimte. Burgemeester Cohen verrichtte een jaar later de feestelijke openingsceremonie waarbij 'onze' Henry tot ridder werd geslagen.

Bekijk de video hier 

Meer informatie: http://www.foeooileeuw.nl/