Woonsaem

Gemeenschappelijk wonen is wonen in een woongroep waarvan de groepsleden elkaar goed kennen en duidelijke onderlinge afspraken hebben gemaakt over het gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen.

Bij gemeenschappelijk wonen woont u als groepslid in uw eigen woning in een complex of een flatgebouw waar een groep mensen woont met dezelfde achtergrond en taal. U geniet van uw zelfstandigheid en privacy in uw eigen woning. Met de groep deelt u een of meer gemeenschappelijke ruimtes. Dit kan een ontmoetingsruimte, een sportruimte, een tuin of een andere voorziening zijn.
U bepaalt samen met de groep wat voor activiteiten u gezamenlijk doet en maakt afspraken hierover met de andere groepsleden.

Wanneer u ziek bent, is het prettig om te weten dat er altijd buren zijn die een boodschapje voor u kunnen doen of medicijnen voor u kunnen halen. En als uw buurvrouw of buurman ziek is, doet u doet u hetzelfde voor hen. Dit doet u uiteraard vrijwillig en wanneer het u uitkomt. Het gaat daarbij om burenzorg. Wanneer mensen langdurig ziek zijn of verzorging nodig hebben, zijn er in Nederland professionele organisaties zoals thuiszorginstellingen die deze taken op zich nemen.

U bepaalt als groepslid samen met de groep wie als nieuwe bewoner in de woongroep wordt toegelaten. Hierbij is het van belang dat er een actuele wachtlijst is en een goede verdeling tussen oudere en jongere groepsleden. 

Wonen in een woongemeenschap